+31 76 5716333

AUTHENTIEKE UITSTRALING WITTE KERK KATWIJK

Authentieke uitstraling witte kerk Katwijk

De Andreaskerk in Katwijk wordt vanwege de witte gevel in de volksmond ook wel Witte kerk genoemd. Wat wit is moet wit blijven, aldus de reclame van een bekend wasmiddel. Maar lange tijd waren de kerkgevels niet wit, maar roodbruin vanwege het blootliggende metselwerk.

Zoutbelasting in de muren had de bestaande witte afwerking losgedrukt en vormde een belemmering voor het aanbrengen van nieuwe afwerklagen. In overleg met Bas Verhey van Bofimex is een proef gedaan met het zogenaamd kaleien van de gevels. Daarbij wordt een dunne mortellaag aangebracht, waardoor het metselwerk zichtbaar blijft.

‘Het kaleien werd uitgevoerd in twee lagen’, zegt Bas Verhey. ‘Een eerste grovere laag, die ook bedoeld was om de holle mortelvoeg voldoende uit te vullen, en als afwerking een tweede, fijnere laag in kleur. Schilderen is niet meer nodig en het risico op zoutschade en/of onthechting tussen materiaallagen is klein.’


Gereinigde ondergrond en proefvlak kaleilaag kerkgevels Katwijk
Gereinigde ondergrond en proefvlak kaleilaag kerkgevels Katwijk

De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, maar de gevels worden niet aan hun lot overgelaten. Ze worden periodiek beoordeeld door Afbouw Gevelsupport. We kijken vooral naar de kritieke plekken in de muren, waar door defecten in de afwatering een extreme vochtbelasting kan ontstaan.

Door eventuele schade snel te herstellen, blijft de vervolgschade beperkt. Dankzij het kaleien is deze vorm van behoud en het bijwerken van de afwerklaag ook goed uitvoerbaar. De Andreaskerk is weer wit en zal zijn authentieke witte uitstraling nog lang behouden.


AFBOUW GEVELSUPPORT

Heusing 16   Breda
Postbus 3349   4800 DH Breda
Google maps

Openingstijden

Maandag 08.00 - 18.00
Dinsdag 08.00 - 18.00
Woensdag 08.00 - 18.00
Donderdag 08.00 - 18.00
Vrijdag 08.00 - 18.00

Contact

+31 76 5716333
WhatsApp

info@afbouw-gevelsupport.nl

© Copyright Afbouw Gevelsupport | Privacybeleid | Algemene voorwaarden